2010. október 1., péntek

És íme: megjelent a Sintel

A folytatás máris elérkezett...
Az előző bejegyzésben számoltam be arról, hogy milyen kiváló alkotásokat készítettek az elmúlt néhány évben a "szabad filmek" hívei a Blender nevű szabad animációs szoftver segítségével. Három filmet taglaltam részletesebben, és a harmadikról még csak egy trailert sikerült mutatnom a kedves olvasóknak. Nos, immáron megjelent a Sintel teljes egészében, amit részemről nagy várakozás övezett, mivel látva az előző kettő próbálkozást, növekvő színvonalat véltem felfedezni. Elöljáróban annyit elmondhatok teljesen nyugodt lelkiismerettel, hogy a Sintel tovább emeli a lécet, egyre feljebb, ami egy kedvező jövőképet enged láttatni.

Megvalósítás
Először is egy-két szót a megvalósításról. Jómagam laikusnak vallom magam e téren, tehát ennek megfelelően, mint nyálcsorgató, kukoricát ropogtató néző szeretnék beszámolni arról, hogy milyennek láttam a film technikai oldalát. Van rá számos színes magyar kifejezés, de nem szeretnék közönségesnek tűnni, ezért ezeket mellőzöm. Összességében nagyon meggyőző volt minden. A karakterek megjelenítése és kidolgozottsága hiánytalan volt most is. A lehetőségeket maximálisan kihasználó megjelenítést láttam, és öröm volt nézni a filmet. A karakterek mozgása, kiváltképp a sárkányoké volt maradandó, és rögtön beugrott a 2020, a tűz birodalma című film, ami sárkányok megjelenítése terén vezet nálam. Nos, a Sintel mindössze kicsivel marad el mögötte, miközben jó néhány millió dollár választja el a két produkciót, ezt ne feledjük. A tájak megjelenítése is csodálatos volt. És nem fogok belekötni semmibe, mert nincs értelme. Egyértelműen látszik, hogy nagyon sok munka van benne, és szakértelemben, alkotni vágyásban és igyekezetben nem volt hiány egy percig sem. A zene magával ragadó, amit most is Jan Morgensternnek köszönhetünk. A világ, amit készítők megalkottak megállja a helyét bármelyik szuperdrága puccparádéval szemben!

Sintel története
A történetet nem szeretném teljes részletességében tárgyalni, mert egy 14 perces filmről van szó. Értelmét sem látom annak, hogy különösebben elmélyedjek a történetben. Sintel a bemutatóban is látott fiatal lány, akit egy napon a sors egy kis sárkánykölyökkel hoz össze. Rövid közös idejük boldogan telik, míg egy felnőtt sárkány el nem ragadja a kis lángköpőt Sinteltől, aki azon nyomban útnak is indul. Az út hetedhét országon át tart, mint a mesében írva vagyon. A távolságokat itt a tájak váltakozása igyekszik, szerintem meggyőzően, érzékeltetni. Végül Sintel rátalál elveszett társára, de nem teljesen úgy, mint várnánk. Eszemben sincs lelőni a film csattanóját. Tessék megnézni, és vélekedjen mindenki úgy, ahogy gondolja... Nekem tetszett, gondolkodásra késztetett. Lányoknak zsepit, és ölelő kedvest kívánok hozzá.

Végszó és a film
Végszóként annyit, hogy a film vége, legyen bármilyen is, ordít a folytatásért. Én is ordítok érte, mert nem láttam eleget, és érdekelne, hogyan alakul Sintel története a jövőben. Nagyon remélem, hogy ezzel nem csak én vagyok így! A filmet természetesen most is beágyazom, jó szórakozást hozzá mindenkinek.


Az eredeti cikket az itea.hu-n olvastam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése