2012. szeptember 18., kedd

Még fahéjasabb lett a Cinnamon


Mint ahogy sokan tudjátok, a GNOME felhagyott eddigi fejlesztési irányával, és egy teljesen új terepre tévedt, így nem csak, hogy táptalajt biztosított a régi asztali környezetet megtartani vágyók fejlesztőknek, hogy nekikezdjenek saját megoldásaiknak, de mindinkább nagyobb igény mutatkozott erre a felhasználóktól is. Nem sokkal ez után, vagy talán még a történések közepette az Ubuntu is belevágott saját asztali környezetének legyártásába, a Unity fejlesztésébe. Nem lenne elég egy könyv sem, hogy összeírjam azt a megannyi érvet, amik az új megoldás mellett, illetve ellen szóltak, és ezért nem is vállalkoznék most rá. A Canonical egyértelművé tette, hogy a Unity mellett tette le a voksát, tetszik nem tetszik. Tehát még több felhasználó maradt asztali környezet nélkül, de a sötét éjszakában új fények gyulltak. Szám szerint kettő.

Fedora 17 GNOME Shellel
A GNOME 2.x még mindig létezik régebbi disztrókon, és fog is egy darabig, biztosra vehetjük. Mindeközben kettő új asztali környezet vonta magára a figyelmet azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az egykor szebb napokat is megélt GNOME 2.x helyére lépjenek. Mindkettőjük komolyan kötődik a manapság oly népszerű Linux Minthez. Kiváltképp a Cinnamon, amin nem mások, mint a Linux Mint fejlesztői dolgoznak. Ők ugyanis kijelentették, hogy nem kérnek a tengeri herkentyűkből, és van akkora arcuk, hogy saját asztali környezetet építsenek. Kettőt említettem, tehát a második újdonság a MATE, ami sokkal inkább hasonlít az egykori GNOME 2.x-re, mint a Cinnamon. Ez utóbbi több elemet kölcsönzött a szintén újdonságnak számító GNOME 3.x-től, illetve a GNOME Shelltől.

MATE 1.1 Ubuntuval
Most nem szeretnék nagyon belemenni a részletekbe, mert bizony itt ülnénk egy darabig. E rövid bejegyzés célja annak az alább elhelyezett videónak a közzététele, melyet ma jelentettek be a Cinnamon 1.6 asztali környezet képességeinek és újdonságának bemutatására.
Szabad hozzászólni, kérdezi és osztani is!

Cefi

2 megjegyzés:

  1. Bizalomgerjesztő... Kérdés mennyire erőforrás igényes. Mert azért egy ubuntu-val már köhög Encsi netbookja.

    VálaszTörlés
  2. Nos, a Cinnamon alapvetően GNOME3 shell, de 1-2 dolgot kivettek belőle, amire nincsen szükség: így sokkal inkább egérre optimalizált lett, és nem csak ujjazni jó vele...:D
    Meggyőződésem, hogy egy megfelelően optimalizált rendszer (openSUSE, Debian és Arch elsősorban, illetve Ubuntu-Unity nélkül!!!, valamint Fedora) és rajta a Cinnamon nagyon kellemes felhasználói élményt ígér a nagyérdeműnek. Én anno Minttel próbáltam, és csak azért nem használtam sokáig, mert a Mint "kényelmi szolgáltatásaitól" rövid távon is rángógörcs áll bele a bal szemmozgató izmaimba. :D Ki kell próbálni, jó ez! ;)

    VálaszTörlés