2010. május 1., szombat

Linux I.

Kedves itbl0g olvasók!

Ma egy másik cikkírónk témakörébe kontárkodnék bele, ha nem veszi zokon, de úgy éreztem, hogy egy ilyen oldalon mindenképpen érdemes kicsit mélyebben foglalkoznunk a Linux témával, és lévén, hogy mostanság álltam át az UBUNTU 10.04 Lucid Lynx operációs rendszerére, némiképp meg is lettem ihletve.

Mivel akadnak olyan olvasóink, akik kevéssé avatottak a témában, így venném a bátorságot, hogy kicsit felzárkóztassam őket, és az elejéről kezdeném az egészet, hátha sikerül komolyabban is felkeltenem az érdeklődésüket.

Történetünk 1969-ben kezdődik amikor is egy Ken Thompson nevű informatikus, korábbi munkája megszűnvén, munkához látott, hogy operációs rendszert írjon. Ebben segítségére volt Brian Kernighan. (Hivatalosan képzett informatikusok felkapják a fejüket...) Munkájuk bár eredményes volt, koránt sem sikerült minden kívánalmuknak megfelelő rendszert írniuk. A legnagyobb probléma az volt, hogy az akkortájt használt számítógépek a legkevésbé sem voltak szabványosítva. Minden gépnek meg volt a saját nyelve, így mindegyikre külön kellett operációs rendszert írni, és nem volt ez másképp hőseink PDP-7 számítógépével sem. A srácok viszont frissen született gyermeküket más gépeken is futtatni szerették volna. Ez persze azzal járt, hogy rákényszerültek a teljes program, minden gépre való újrakódolására. Azaz szerencséjükre mégsem...

A nagy ötlet (melyet az informatikában oly nagyra becsült lustaság szült), az volt, hogy az új oprendszert egy olyan nyelven kéne megírni melyet minden számítógéppel meg lehet értetni. Ezt a nyelvet pedig az idő közben a munkához csatlakozó Dennis M. Ritchie biztosította. Kernighan közreműködésével ebből született a C. Együttes erővel az egész rendszert újraírták ezen a nyelven, és így megszületett az első hordozható („platformfüggetlen”) operációs rendszer, a UNIX.

Természetesen nem tartanánk mostanában ott ahol, ha nincs a történetben egy utolsó apró csavar. A fejlesztés az AT&T (Bell Laboratories egy leányvállalata) berkein belül zajlott, aki az akkortájt hatályos törvények alapján nem volt jogosult szoftverek értékesítésére. Nagy szerencsénkre nem kezdtek ügyeskedésbe, hanem gyakorlatilag ingyen és bérmentve adták oda a UNIX-ot bárkinek aki kérte. Sőt, (és ezzel egy egész mozgalmat indítottak el!) lelkes egyetemistáknak hozzáférhetővé tették a program C-ben íródott forráskódját, ezzel lehetővé téve annak szabad módosítását.

És ezzel elkezdődött... :)


Nohát kedves olvasók. Remélem sikerült kicsit felkeltenem az érdeklődéseteket! Sejtettem, hogy ez kicsit hosszabb anyag lesz annál semhogy egyben leközölhessem, hát sorozatot csinálok belőle. Nem tudom még pontosan mivel folytatom, de akad téma bőven.

3 megjegyzés:

  1. Utólagosan még megjegyezném, hogy mindenképpen Unix-al akartam kezdeni a Linux-os sorozatot, de sajnos nem rendelkeztem kellő mennyiségű saját információval, így lényegében a Wikipedián található Unix bejegyzés anyagát foglaltam össze egy kicsit fogyaszthatóbb formában. Részleteket ott találhattok.

    VálaszTörlés
  2. =) Hát akkor a jó öreg Kernighan és Ritchie már megint?! Díjazom ezeket a fiúkat!

    VálaszTörlés
  3. Nem megint hanem még mindig:) A Unix csak a C miatt lehetett sikeres!

    VálaszTörlés