2010. május 1., szombat

Miért fúj az Apple a flashre?

Köztudott, hogy mac gépeken fújunk a flashre. Az is köztudott, hogy iPhone-on és iPad-en meg egyáltalán nem fut flash. A nem futásnak elvi akadálya van, az Apple egyszerűen nem engedi futni ezt a technikát a mobil eszközökön. A vezér nyílt levélben indokol, röviden összefoglalva:
  • a futtató környezet rosszul implementált, pofátlanul sok erőforrást von el az oprendszertől
  • nagy erőforrásigény miatt a mobil eszközök akkumlátor ideje csökken
  • nem jól támogatja az érintőképernyős felületeket
  • biztonsági hibákat tartalmaz
Kb ez a lényeg amiért tiltott. És az hogy van rá tökéletes alternatíva, így az Apple szerint itt az ideje váltani. Egyébként a Microsoft szerint is.

5 megjegyzés:

  1. Köszi a bejegyzést, ezt jó tudni... Mármint azt, hogy egy mamutcég, mint az Apple is végre azt mondja, hogy flash? Fuck!
    Gondolom valami Unixos móka lehet a háttérben, ami miatt sem a Linuxon sem a Mac OS-n sem megy normálisan a flash.
    Megnéztem a linkeket is...botrányos, hogy ennyire dominál a pénz még mindig! :S Bárcsak teljesülne egyszer Richard Stallman álma...;)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes... Steve bácsi jól összefoglalta a lényeget.

    Magam részéről még nem temetném a Flash-t, de kétségtelen, hogy lassan elavult technológiának számít, ami a mai igények mellet irreális mennyiségű erőforrást követel.

    Szerencsére a HTML5 jó alternatívát jelent, viszont véleményem szerint nem rendelkezik megfelelő támogatással sem böngészők, sem fejlesztők terén. És még a video- tag-nél is annyi a vita... H.624 vs. Ogg

    Valószínűleg hamarosan nem lesz Flash-re igény, és nem tartom elítélendőnek, hogy a piac egy komoly résztvevője nyíltan elfordul tőle, de az emberek szívni fognak egy darabig...

    VálaszTörlés
  3. Marmint h264 ugye. A microsoft most allt a formatum melle, szal lesz tamogatas. Most nem nezt utana de most jut eszembe h nem ennek a licenszelese olyan h egyenlore ingyenes de a litudja a tulaj mikor dontottel maskent?

    VálaszTörlés
  4. Igen igen :) H264... bocs elírtam.
    Úgy tudom, hogy csak személyes felhasználásra ingyenes a liszensz, de akkor most, ha egy cégnek készítek HTML5-ös oldalt, akkor még ez után is lehet rohangálni???? Viszont plusz pont mellette, hogy a legtöbb számítógép már hardveresen is támogatja a szabványt. Maj lesz valahogy...

    VálaszTörlés
  5. Határozott véleményem, hogy azért nem csak ezek az okok húzódnak a háttérben.
    Hallottam olyan véleményeket (és bizony hittem is nekik), hogy egyszerűen arról van szó (persze a nagy méret mellett), hogy egyszerűen nem hajlandók megoldani az ütközések elsimítását az Apple részéről a saját cucc és a flash között, mert minden más megbízható saját termék, míg a flash zabigyerek.
    Ez persze természetes. Ha minden futó terméket én írtam és/vagy megbízok benne, nem akarom beszennyezni más kétes termékével. De lényeg, hogy azért a fenti okok nem feketék és fehérek!
    Biztonsági kockázatot meg csak egy áramtalanított gép nem jelent hálózat nélkül egy páncélteremben.

    VálaszTörlés